Gyermekkori problémák

GYERMEKKORI PROBLÉMÁK

Sokféle tünet, probléma igényelhet pszichológiai segítséget gyermekkorban. Érdemes egy hosszabb ideje fennálló jelenség esetén pszichológusi segítséget kérni, amikor a család önerőből nem tudja megoldani a helyzetet.

A pszichológus tisztában van a fejlődési sajátosságokkal, könnyebben meg tudja ítélni, mi tartozik a „normális” fejlődési jelenségek körébe és mi az, amely már ezen túlmutat.

Az első alkalommal általában a szülővel, szülőkkel konzultálunk, majd a gyermekkel találkozunk néhány alkalommal. Általában megközelítőleg 3-5 alkalmat vesz igénybe, hogy a gyermekkel kiépítsünk egy bizalomteli kapcsolatot, melyben meg tud nyílni. Ezeken az alkalmakon feltérképezzük a gyermek helyzetét, problémáját és a szükséges pszichológiai vizsgálatokat is elvégezzük. A gyermekek általában az első alkalom után (melyen még izgulnak) szívesen jönnek.

A feltérképező alkalmak után ismét leülünk a szülővel, szülőkkel konzultálni, ekkor visszajelzünk a gyermekről és megegyezünk a további munka mentéről.

A PROBLÉMÁK KEZELÉSE

Gyermekek esetében mindig szükség van a szülő(k) szoros együttműködésére, hiszen a gyermek még szorosan a családhoz tartozik. Gyakran előfordul (az adott problémától függően), hogy a családnak családterápiát javaslunk. Amennyiben a család ebbe beleegyezik és együttműködik, ez nagyon hatékony lehet – mivel a problémák gyökere sokszor a családban keletkezik – így ott a leghatékonyabb megoldani is. Ha nem családterápiára kerül sor, akkor a gyermekkel külön foglalkozunk, játékterápia segítségével. Serdülőknél természetesen már nem játszunk, ők már alkalmasak a szóbeli munkára.

TIPIKUS PROBLÉMÁK

Az alábbiakban felsorolok néhány tipikus gyermekkori problémát, melyek gyakran pszichológusi segítséget igényelhetnek.

- magatartászavarok (pl. agresszivitás, nevelési problémák, túlzott visszahúzódás, hiperaktivitás)

- beilleszkedési problémák (óvodába, iskolába)

- bepisilés

- székeléssel kapcsolatos problémák (székrekedés, bekakilás)

- alvászavarok (pl. éjszakai felriadás)

- hajtépés, körömrágás, tic (pl. akaratlan izom-összehúzódások a szemnél)

- pszichoszomatikus tünetek (pl. hasfájás, fejfájás, asztma, allergia, krónikus köhögés, stb.

–természetesen minden esetben orvosi kivizsgálás is szükséges!)

- tanulási problémák - dadogás

- a gyermek nem beszél bizonyos helyzetekben / emberekkel (mutizmus)

- túlzott testvérféltékenység

- hangulatzavarok

- táplálkozási zavarok