Módszerek

EGYÉNI KONZULTÁCIÓ

Az egyéni konzultáció kétszemélyes helyzetet jelent: csak a segítséget kérő személy és a pszichológus van jelen. Nem különböztethető meg, hogy melyik a jobb: az egyéni-, pár-, család-, vagy csoportos módszerek közül. Ez mindig személy-, probléma és szituáció-függő. segítek eldönteni, hogy adott esetben melyik lenne a legcélravezetőbb. A foglalkozások rendszeressége, az ülések száma is egyedi, ezeket az első alkalom végén megbeszéljük.

 

CSALÁD- ÉS PÁR TERÁPIA

A család- és párterápiás üléseken általában nem egy személy vesz részt, hanem annak a rendszernek a tagjai, amelyben él. A probléma jellegétől függően javasoljuk a segítséget kérő személynek, hogy jöjjön el partnerével, gyermekével, szülőjével vagy egyéb családtagjaival együtt. Egy ilyen helyzet nagymértékben eltér attól, amikor otthon leülünk és megpróbáljuk megbeszélni problémáinkat, mert: -egy különleges, a mindennapi életből és a problémából kiemelt helyzetben vagyunk -mert egy vagy két szakember hallgat minket, tesz fel célzott kérdéseket, ad célzott feladatokat/javaslatokat -mert átélheti MINDEN családtag, hogy egyenértékű a többiekkel, mivel a szakemberek figyelnek arra, hogy MINDENKI egyformán elmondja véleményét, álláspontját, problémáit, ANÉLKÜL, hogy ebbe a többiek beleszólnának Mivel itt az egész rendszer részt vesz a probléma megoldásában, ezért általában intenzíven és hatékonyan működik, amihez azonban FELTÉTLENÜL KELL a családtagok ELKÖTELEZETTSÉGE, változtatási szándéka. Nem csak konkrét KAPCSOLATI KONFLIKTUSOK esetén javasoljuk a közösen végzett terápiás munkát, hanem például BETEGSÉGEK esetén, GYERMEKEK viselkedési-, teljesítmény-, érzelmi-, szorongásos problémája kapcsán, VESZTESÉGEK feldolgozásában, KRÍZISHELYZETBEN, hogy csak néhány példát ragadjak ki. Időnként, amikor a partner, illetve a család többi tagjánal bevonása akadályokba ütközik, azzal az egy emberrel dolgozunk, aki eljön az ülésekre, hozzátéve, hogy ez a munka kihat a rendszerre is, amiben él.

 

ÁLLATTERÁPIA

Bizonyos állatok jól felhasználhatóak pszichológiai célokra. Gondoljanak csak arra, milyen sokat jelenthet egy háziállat valaki számára! Hazánkban a kutyákat és a lovakat használják gyermekek, felnőttek, fogyatékossággal élők számára különböző célokra. Éveken át dolgoztam hivatalos engedéllyel rendelkező, vizsgázott Maja kutyámmal fogyatékkal élő gyermekekkel és felnőttekkel. Tartottunk kutyával asszisztált foglalkozásokat egészséges gyerekeknek bölcsődés kortól egészen felnőtt korig. Jártunk idősek otthonában és Maja sokat segített nekem egyéni üléseken is. Sajnos egy gondosan tervezett vemhesség során Maja tragikus hirtelenséggel és nagyon fiatalon elhunyt 2020 novemberében. Így egyelőre nem tudok kutyás foglalkozást tartani. 

 

DRAMATIKUS ÖNISMERETI CSOPORT

Többnyire csoportos formában alkalmazzuk. A módszer lényege, hogy a problémákat nem megbeszéljük, hanem lejátsszuk, melyhez nem kell semmiféle előképzettség vagy színészi tehetség, mivel mindenki a saját életét jeleníti meg. A módszer nagyon intenzív változásokat hozhat az egyén életébe és a csoport, melynek tagjává válik általában nagyon nagy megtartó, biztonságot, menedéket nyújtó erővé válik számára. Általában havi 1 vagy két teljes napot töltünk együtt, egyeztetett időpontban. Ahhoz, hogy valódi eredménye legyen és beindulhassanak a változások a személy életében, általában minimum 100 óra eltöltésére van szükség. Az önismereti-pszichodráma csoportoknak nincs előre meghatározott tematikája, a résztvevők hozott problémáival dolgozunk.

 

RELAXÁCIÓ (AUTOGÉN TRÉNING)

A relaxáció egy megváltozott tudatállapotot hoz létre, ami csupán annyit jelent, AMIKOR az agy olyan állapotba kerül, mint amit az alvás és ébrenlét határán tapasztalhatunk meg, köznyelven ezt alfa-állapotnak hívják. Az Autogén tréning során megtanuljuk a testet ellazítani, az agyat egy ellazult állapotba juttatni. A test és a lélek kapcsolatára alapoz ez a technika, melyet akár a magyar nyelv közmondásai és szólásai is tükröznek (pl.”vállára veszi a terhet”, „rossz szájízzel gondol rá”…). A megváltozott tudtaállapot arra is lehetőséget nyújt, hogy könnyebben kapcsolatba kerüljünk tudattalanunkkal, elfojtott emlékeinkkel, vágyainkkal, félelmeinkkel. A módszer segíthet testi tünetek oldásában és megértésében, a szorongások és félelmek csökkentésében, alvászavaroknál, teljesítményproblémákban (akár mentális-, akár sport), de kapcsolati konfliktusok, magatartásproblémák esetén is. Az „autogén” kifejezés azt jelenti, hogy szükség van a módszer mindennapos otthoni gyakorlására, amit a személy egyedül végez, de amelyet kísér és vezet a terapeuta a heti találkozások alkalmával. Az autogén tréning végezhető egyéni terápiában és csoportos formában is. Várandós nőknek lehetőség van relaxáció segítségével a babával való kapcsolatteremtésre, a szülésre való felkészülésre!

 

KIP TERÁPIA

Katathym Immaginatív Pszichoterápia. Mélylélektani, pszichodinamikai alapukon nyugvó terápiás forma. Relaxált állapotban dolgozunk egyéni ülés keretében képzeleti képekkel. Izgalmas és egyben komoly, mély terápiás munkát tesz lehetővé, a kliens biztonságos helyzetben léphet előre önmaga megismerésében és láthat rá problémái tudattalan hátterére. Jelenleg a MAKOMP Egyesület keretei között képződöm KIP terapeutának 2020 szeptembere óta.

 

ESETMEGBESZÉLÉS

A pszichológus nem csak az emberek személyes problémáiban tud segíteni. Más segítő foglakozásúak (pl. pedagógus, orvos, szociális munkás, ifjúsági segítő, stb.) számára akár egyéni, akár csoportos formában hasznos lehet az esetmegbeszélés, mely tudatosabb rálátást hozhat létre egy-egy problémára. A „megbeszélés” szó jelenthet valóban, konkrét meg-beszélést, de akár alkalmazhatóak egyéb technikák is (pl. relaxáció, dramatikus elemek, rajz technikák, stb).

 

(BÁRMILYEN) VESZTESÉG FELDOLGOZÁSA

        

Gyászfeldolgozás Módszer® Specialistaként segítem a veszteség utáni felépülést egy speciális, önsegítő módszer segítségével. A Gyászfeldolgozás Módszer® Magyarország Központ képzett szakemebereként egyéni és csoportos formában egyaránt tartok veszteséfeldolgozást. A módszer bármilyen veszteség esetén használható, pl. haláleset, válás, költözés, munkahely megszűnése, életszakasz-váltás, egészségi állapot változása, csalódás, remény elvesztése, háziállat elvesztése, stb.

 

TEMATIKUS TRÉNINGEK

Tapasztalt trénerként vállalok cégek, intézmények számára célzott tréningeket. például stresszkezelés, kommunikáció, konfliktuskezelés, asszertivitás, csapatépítés, kiégés, stb. Egyedi igények alapján testreszabott trénigeket kap a megrendelő.